אם רכשתם דירה וגיליתם "הפתעות" לא נעימות או אם אתם עומדים לפני תהליך רכישת דירה ועדיין לא חתמתם על הרכישה באופן סופי, כדאי לכם לקרוא את הכתבה הבאה. על מנת להימנע מטרחה מרובה וכאבי ראש אינסופיים, על רוכשי דירות ללמוד כמה מהעיקרים החשובים ביותר. אחרי הכל, מדובר באירוע משמעותי בחיינו אשר מושקעים בו סכומים רבים ולא מעט מהתקוות, הציפיות והחלומות שלנו לעתיד. כדי שבאמת נוכל להגשים את חלומותינו באמצעות רכישת נכס, כדאי להכיר את התחום ונתנהל בו כהלכה.
אחד הנושאים הרגישים והבעייתיים ביותר בכל נכס הינו נושא ליקויי הבנייה. ליקויים אלו כוללים רטיבויות, סדקים, בעיות במערכות המים או הביוב, תכנון הנדסי לא נכון, מערכות חשמל שאינן עומדות בתקנים ועוד מגוון רחב של תקלות הפוגעות באיכות החיים של הדיירים והופכות אותם לסיוט מתמשך. גילוי ליקויים לאחר השקעה של כמה מיליוני שקלים הינו חוויה מתסכלת, מאכזבת ובעיקר – מתישה. על מנת להיערך בחכמה לקראת תהליך הרכישה חשוב להכיר את התחום לעומקו ולהיוועץ באנשי המקצוע הנכונים.
רוכשי דירות לפני 2011
רוכשי דירות מיד שנייה שבניית דירותיהם הסתיימה עד לשנת 2011 או שחוזה המכירה נחתם לפני 2011 לא זכאים לתבוע את הקבלן מכוח חוק המכר. יחד עם זאת, כאשר קיים בחוזה סעיף "המחאת זכות" המעבירה לקונה את זכויותיו של המוכר לגבי קבלן הדירה ומאפשרת לו לתבוע אותו.
החדשות הטובות
החדשות הטובות הן שבתי המשפט בהחלט מחמירים עם קבלנים שאחראיים לליקויי בנייה ואם לא די בכך, החדשות היותר טובות הן כי גם על ליקויים בדירה שנבנתה לפני שנים מספר – ניתן לקבל פיצויים הולמים. כיום, האחריות לתיקונים בבניין חלה על הקבלן למשך 20 שנה אחרי בניית המבנה, גם במקרים בהם המבנה החליף בעלים. במקרים אלו יכולים גם הבעלים הבאים של המבנה לתבוע את הקבלן כאשר מתגלים ליקויים וטרם חלפו 20 שנה מתאריך בניית המבנה.
רפורמה חוקית בכנסת
מבחינה חוקית, מאז שנת 2011 דנה הכנסת בניסיונות לתקן את חוק המכר ולהעביר את נטל ההוכחה על ליקויים יסודיים במבנה אל הקבלן. כיום אין פסיקה משמעותית בתחום. אחריות זו חלה למשך לא פחות מ-20 שנים קדימה. לאחר אי אילו תלונות שהגיעו אל משרד השיכון ואל המועצה לצרכנות בשנים האחרונות, עדיין לא התקבלו התיקונים בחוק אף על פי שהם מהווים בסיס לרפורמה צרכנית משמעותית בקרב רוכשי דירות.