בעת רכישת דירה רובנו נוטים להאמין כי למעשה הדירה בנויה על פי החוק וכל המידות בה קבועות על פי התקנים הרלוונטיים. הלכה למעשה, נורמות הבנייה בישראל לא תמיד מיישרות קו עם התקנים והחוק ובפועל הולכים ומתגלים בשנים האחרונות יותר ויותר ליקויים שונים בתהליכי הבנייה של בניינים רבי קומות, בנייני מגורים, בנייני עסקים ועוד.
משמעותם של ליקויי בנייה
ליקויי בנייה ברכוש משותף יכולים להוות עול משמעותי לא פחות מליקויי בנייה בדירות שבבניין. כמו במקרה של ליקויי בנייה בדירה, גם במקרה של ליקויי בנייה ברכוש המשותף דרושה הערכתו של מומחה בתחום ההנדסי (ובמקרה של ליקויים שאינם ברי תיקון, תידרש בנוסף גם חוות דעת שמאית), על מנת לקבל חוות דעת מוסמכת של אדם מקצועי המכיר את התחום ומנוסה בו במשך שנים רבות.
מה כולל הרכוש המשותף?
הרכוש המשותף כולל את כל האזורים הציבוריים בבניין. אלו כוללים את גג הבניין בחלקיו המשותפים, חדר המדרגות, חדרי שירות הקיימים בבניין למטרות שונות, החניון, הלובי, קירות הבניין, מערכות שונות הפעילות בבניין וכל האלמנטים המצויים בשטחים הציבוריים שבמבנה.
ברכישת דירה חדשה, חשוב לבדוק גם ליקויי בנייה ברכוש המשותף ולא רק בדירות הפרטיות. בדיקת הליקויים כוללת את יציבות השלד והיסודות, את אופי ואיכות הביצוע בפועל של הבנייה ברכוש המשותף, את איכותו של הריצוף, בדיקת איכות החומרים ומערכות אחרות בבניין.
כוחו של וועד הבית
תפקידו של ועד הבניין בכל כניסה למבנה חדש כולל פנייה להערכת ליקויי בנייה ברכוש המשותף על כל התחומים השונים שלהם. לאור הנורמה ואיכות הבנייה הקיימת בארץ, ברוב המקרים נחשפים ליקויי בנייה משמעותיים העלולים להוות סכנה אמתית.
בהקשר זה יצויין, כי במחקר שבוצע על-ידי חוקרים מהטכניון, נמצא כי ב- 100% מהדירות החדשות בישראל יש ליקויי בנייה.
במקרה בו מתגלים ליקויי בנייה ברכוש המשותף, ישנה חשיבות רבה לפנייה אל עורך דין אשר ייצג את הדיירים והוועד מול הקבלן וישלח מכתב אל הקבלן קודם הגשת תביעה. במידה והקבלן דוחה את הטענות של בעלי הדירות והוועד או שאינו מתקן את הדרוש תיקון או שמבצע תיקונים קוסמטיים בלבד – אזי ישנה עילה לתביעה בבית המשפט על ידי עורך דין ליקויי בניה מקצועי.